Роден в Неапол, започва образованието си в Консерваторията  „San Pietro a Maiella”. След това следва в Консерваторията „Santa Cecilia” в Рим, където завършва едновременно две специалности – цигулка в класа на Felix Ayo  и дирижиране в класа на Bruno Aprea.
Участвал е в множество майсторски класове на изтъкнати диригенти, както в Италия, така и в чужбина. Сред тях са имена като  F. Ferrara, A. Galliera, A. Francis, Y. Temirkanov, Y. Ahronovich, J. Kalmar, K. Kiesler. Има също така и следдипломна специализация по дирижиране  D. Renzetti  както и с  M. Чунг в  Accademia Musicale Chigiana в Сиена.
Полуфиалист е на международния конкурс „Пендоти” в Тренто, „Ферара” в Рим и „Флик” в Лондон. Финалист в първото и третото издание на международния конкурс на Рим за млади диригенти „Капуана” , дирижирайки „Севилския бръснар” на Росини в Рим и „Дон Жуан” на Моцарт в Сполето. Носител е на първа награда от Международния конкурс за диригенти в Будапеща, организиран от Osterreich-Ungarische MeisterKurse fur Musik в Виенна.
Бил е асистент на Мишел Пласон, Джон Нешлинг, Кршищов Пендерецки, на Джон Нелсън в Teatro dell'Opera в Рим, „Сицилианска вечерня” на Верди, „Te Deum” на Берлиоз, „Джулио Чезаре” на Хендел и „Лелио” на Берлиоз. Тези сътрудничества включват работа по „Из новия свят” на Дворжак във Франкфурт, „Stabat Mater” отново на Дворжак, но този път в Хамбург; „Фантастична симфония” на Бeрлиоз в Кливланд и Линц, както и няколко концерта с „Ensemble Orchestral de Paris”, записани от „EMI” и „Virgin Classic”.
Дирижирал е „L’Orchestre National du Capitole de Toulouse”; оркестъра на кралица София в Мадрид; Радио-телевизионния оркестър на Загреб ; „Ensemble Orchestral de Paris”; лисабонския „Gulbenkian Orchestra”; „Италиански радио-телевизионен симфоничен оркестър” в Рим и в Неапол; оркестъра на „Maggio Musicale Fiorentino”; „Orchestra Internazionale d'Italia”; „Nuova Orchestra Scarlatti”; Италианския филхармоничен оркестър, както и финала на международния конкурс за пианисти „Vendome Prize”, организиран от ЮНЕСКО в Париж, и финала на международния кокурс за цигулари „Antonio Stradivari” в Кремона.
Молес е записал Mоцартовите симфонии „Линц” (KV 425) и „Пражка” (KV504) за „Fonit Cetra” for Fonit-Cetra и е работил със следните солисти: G. Bellucci, J.Ph. Collard, L.De Fusco, S. Gazzelloni, B. Lupo, K. Nikkanen, G. Ohlsson, M. Rizzi, L. Vignali, N. Zabaleta.
Що се отнася до операта, дирижирал е „Ловци на бисери” на Бизе и „Пепеляшка” на Росини  в операта в Рим; „Бохеми” на Пучини в „Teatro Rendano” в Козенца; „Le Finte Gemelle” на Пичини в „Palazzo Reale” в Неапол; „Дон Карлос” на Верди в Операта в Анкара и в САЩ; „Трубадур” на Верди в „Tulsa Opera” – Оклахома и „Хофманови разкази” на Офенбах във Флорида.

Откривал е балетния сезон в юбилейната за Римската опера година с „Apollon Musagete” на Стравински и  and „Who Cares?” на Гершуин.
През януари 2004 дирижира Италианския филхармоничен оркестър в „Teatro Municipale” – Пиаченца в „Лебедово езеро” и през април в Shakespeare in Dance в Римската опера.

В началото на юни 2004 е поканен на „Sintra Festival” в Лисабон с  „Gulbenkian Orchestra”, който дирижира отново през септември. В края на юни същата година дирижира „Жизел” (с Roberto Bolle) в Римската опера и през август „Лебедово езеро”  на Каракала, Рим .
През февруари 2005 записва с Pino Ettorre, първия контрабас на Миланската скала, няколко неиздадени концерта за контрабас и оркестър. През септември  2005 подготвя оркестъра на „Teatro Comunale di Bologna” (за Charles Dutoit) за откриването на сезона , а през октомври дирижира “Концерт за мир” в Йерусалим –Израел и в Рамалла – Палестина . През декември 2005 дирижира оркестъра на „Арена ди Верона” и концерт във Фермо с Райнер Хонек, концертмайстор на Виенската филхармония.
През юни 2006 дирижира „Севилският бръснар” на Росини в „Opera Comique” в Париж. На следващата година дирижира няколко концерта за NIMUS, фестивала в Ниш – Сърбия с Нишкия симфоничен оркестър и с Оркестъра на БНР от София, а след това се подготвя за новия концертен сезон (2006/2007) с „Orchestra del Teatro Comunale” в Болоня. През есента на 2007 открива сезона с „Nuova Orchestra Scarlatti” в РАЙ Аудиториум в Неапол , където се завръща отново през 2008г.
Освен концертната и оперната си дейност, Молес е провел и множество майсторски класове в Италия с Lella Cuberli, а също и в Испания, Полша и на Балканите. Бил е член на журито на Международния конкурс за млади оперни певци в Сицилия заедно Dame Joan Sutherland (2007) и Richard Bonynge (2008).
През февруари 2009 отново дирижира „Orchestre National du Capitole of Toulouse” във Франция.

 

 

Начална Биография Галерия Контакт Връзки Изтегляне Новини

Биография

Начална Биография Галерия Контакт Връзки Изтегляне Новини